„Wschodnia bajka” Pyszne ciasto jabłkowe z przepisu mojej babci. Każdemu zasmakuje
Nazwa tego ciasta – ,,wschodnia bajka” – nie wzięła się znikąd.
Jest ono bowiem istną ucztą dla podniebienia, a kompozycja jabłek, orzechów oraz cynamonu przywodzi na myśl zimowe wieczory spędzane przy ciepłym kominku. Ten deser to doskonały pomysł na ich osłodzenie.
Składniki:
- olej roślinny (np. słonecznikowy) – 65 ml
- mąka pszenna – 150 – g
- mąka ziemniaczana – 2 łyżki
- cukier – 120 g
- jajka – 3 szt.
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- cukier waniliowy – 5 g
- jabłka – 2 szt. średniej wielkości
- rodzynki – 50 g
- suszone morele – 50 g
- koniak – 50 ml
- orzechy włoskie – 150 g
- cynamon – 1 łyżeczka
- masło – 60 g
- cukier puder (ilość niezbędna do posypania ciasta)
Sposób wykonania:
Dzień wcześniej przygotuj suszone owoce. Rodzynki wraz z morelami umieść w misce, a następnie zalej je koniakiem (jeżeli chcesz przygotwać ciasto bezalkoholowe, możesz po prostu namoczyć owoce w ciepłej wodzie lub naparze z herbaty i pozostaw do namoczenia, najlepiej na całą noc.
Upraż orzechy włoskie na patelni. W tym celu rozgnieć ja na małe kawałeczki i dodaj 70 g cukru oraz cynamon. Nie oddzielając białek od żółtek, ubijaj całe jajka dodając do nich częściami w niewielkich odstępach czasowych pozostały cukier. Rozpuść masło i dodawaj ostrożnie do powstałej piany.
Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj do całości. Wymieszaj do uzyskania gęstej konsystencji. Przygotuj nadzienie. Jabłka obierz i pozbądź się z nich gniazd nasiennych. Następnie pokrój owoce w cienkie plasterki o grubości około 2 mm i umieść je w misce, po czym zasyp mąką ziemniaczaną.
Połowę ciasta wylej na formę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Na niej ułóż prażone orzechy włoskie oraz pół porcji jabłek i zalej resztą masy. Na wierzchu ułóż ponownie pozostałe orzechy i jabłka. Całość nakryj folią aluminiową i piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zdejmij folię i piecz przez następne 20 do 25 minut.