„Wschodnia bajka” Pyszne ciasto jabłkowe z przepisu mojej babci. Każdemu zasmakuje

Nazwa tego ciasta – ,,wschodnia bajka” – nie wzięła się znikąd.

Jest ono bowiem istną ucztą dla podniebienia, a kompozycja jabłek, orzechów oraz cynamonu przywodzi na myśl zimowe wieczory spędzane przy ciepłym kominku. Ten deser to doskonały pomysł na ich osłodzenie.

Składniki:

  • olej roślinny (np. słonecznikowy) – 65 ml
  • mąka pszenna – 150 – g
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • cukier – 120 g
  • jajka – 3 szt.
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy – 5 g
  • jabłka – 2 szt. średniej wielkości
  • rodzynki – 50 g
  • suszone morele – 50 g
  • koniak – 50 ml
  • orzechy włoskie – 150 g
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • masło – 60 g
  • cukier puder (ilość niezbędna do posypania ciasta)

Sposób wykonania:

Dzień wcześniej przygotuj suszone owoce. Rodzynki wraz z morelami umieść w misce, a następnie zalej je koniakiem (jeżeli chcesz przygotwać ciasto bezalkoholowe, możesz po prostu namoczyć owoce w ciepłej wodzie lub naparze z herbaty i pozostaw do namoczenia, najlepiej na całą noc.

Upraż orzechy włoskie na patelni. W tym celu rozgnieć ja na małe kawałeczki i dodaj 70 g cukru oraz cynamon. Nie oddzielając białek od żółtek, ubijaj całe jajka dodając do nich częściami w niewielkich odstępach czasowych pozostały cukier.  Rozpuść masło i dodawaj ostrożnie do powstałej piany.

Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj do całości. Wymieszaj do uzyskania gęstej konsystencji. Przygotuj nadzienie. Jabłka obierz i pozbądź się z nich gniazd nasiennych. Następnie pokrój owoce w cienkie plasterki o grubości około 2 mm i umieść je w misce, po czym zasyp mąką ziemniaczaną.

Połowę ciasta wylej na formę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Na niej ułóż prażone orzechy włoskie oraz pół porcji jabłek i zalej resztą masy. Na wierzchu ułóż ponownie pozostałe orzechy i jabłka.  Całość nakryj folią aluminiową i piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zdejmij folię i piecz przez następne 20 do 25 minut.

Wystudzone ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego!