Ciasto owsiane z jabłkami to wspaniały deser. Ma on wiele zalet dietetycznych i smakowych. Przepis krok po kroku.

Szybkie i łatwe ciasto owsiane jest idealne na jesienne wieczory i popołudnia. Można je szybko przygotować z jabłek i płatków owsianych.

Będzie hitem i będziesz wracać po więcej. Ten przepis jest zdrowy i pyszny. Zaspokoi także Twoją ochotę na słodycze. Nie zaszkodzi też kontrolować wagę. Ten deser jest pyszny i niskokaloryczny, więc zadowoli nawet najbardziej wybrednego łakomczucha.

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 1 cytryna
  • 120g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160 gramów cukru
  • sól – szczypta
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 150g płatków owsianych

Sposób przygotowania:

Aby masło było miękkie, wyjmij je z lodówki jak najszybciej. Wymieszaj masło z cukrem i solą. Ubijaj mikserem przez pięć minut. Stopniowo dodawaj jajka i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.

Dodaj proszek do pieczenia, cynamon i płatki owsiane do osobnej miski. Wymieszaj suche składniki z płynem w drugiej misce. Do mieszania użyj silikonowej szpatułki lub drewnianej łyżki.

Obierz, umyj i pokrój jabłka na małe kawałki. Obierz cytrynę i zetrzyj ją na tarce. Wyciśnij sok i polej nim jabłka. Skórkę z cytryny i jabłka wmieszać do miękkiego ciasta. Dokładnie wymieszać.

Przygotuj okrągłą formę o średnicy 26 cm. Posmaruj ją masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto na blaszkę i wyrównaj ją. Piec przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza w nagrzanym piekarniku. Aby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, użyj wykałaczki lub pałeczki.

Ciesz się tym pysznie przygotowanym smakołykiem. Smacznego!