Ciasto owsiane z jabłkami to wspaniały deser. Ma on wiele zalet dietetycznych i smakowych. Przepis krok po kroku.
Szybkie i łatwe ciasto owsiane jest idealne na jesienne wieczory i popołudnia. Można je szybko przygotować z jabłek i płatków owsianych.
Będzie hitem i będziesz wracać po więcej. Ten przepis jest zdrowy i pyszny. Zaspokoi także Twoją ochotę na słodycze. Nie zaszkodzi też kontrolować wagę. Ten deser jest pyszny i niskokaloryczny, więc zadowoli nawet najbardziej wybrednego łakomczucha.
Składniki:
- 4 jabłka
- 1 cytryna
- 120g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 160 gramów cukru
- sól – szczypta
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100g mÄ…ki pszennej
- 3 jajka
- 150g płatków owsianych
Sposób przygotowania:
Aby masło było miękkie, wyjmij je z lodówki jak najszybciej. Wymieszaj masło z cukrem i solą. Ubijaj mikserem przez pięć minut. Stopniowo dodawaj jajka i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Dodaj proszek do pieczenia, cynamon i płatki owsiane do osobnej miski. Wymieszaj suche składniki z płynem w drugiej misce. Do mieszania użyj silikonowej szpatułki lub drewnianej łyżki.
Obierz, umyj i pokrój jabłka na małe kawałki. Obierz cytrynę i zetrzyj ją na tarce. Wyciśnij sok i polej nim jabłka. Skórkę z cytryny i jabłka wmieszać do miękkiego ciasta. Dokładnie wymieszać.
Przygotuj okrągłą formę o średnicy 26 cm. Posmaruj ją masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto na blaszkę i wyrównaj ją. Piec przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza w nagrzanym piekarniku. Aby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, użyj wykałaczki lub pałeczki.