„Trzy szklanki” – Pyszne ciasto raz dwa na stole. Rewelacyjny smak.

Ciasto „Trzy szklanki” to idealny dodatek do porannej kawy. Obłędny smak wypieku oraz prostota przepisu to powody, dla których warto przygotować to ciasto.

„Trzy szklanki” jest to ciasto, które przygotować może nawet początkujący adept sztuki kuchennej, zaskakując pozytywnie podanym wypiekiem najbliższych lub znajomych.

Składniki na ciasto „Trzy szklanki”:

  • szklanka kefiru,
  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka cukru,
  • łyżeczka kakao,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • szczypta soli,
  • 350 gram kwaśnej śmietany,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Do miski wlewamy kefir i mieszamy go z sodą oczyszczoną. Do drugiej miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i sól. Całość mieszamy najlepiej przy użyciu trzepaczki. Do jajka dodajemy 3 łyżki oleju roślinnego, mieszamy. Następnie wlewamy kefir z pierwszej miski i ponownie mieszamy.

Dodajemy kakao i i mąkę pszenną, ponownie mieszamy, dopóki nie uzyskamy jednolitej masy. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy całe ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, ciasto pieczemy przez 30-35 minut. Krem przygotowując w misce, do której wlewamy kwaśną śmietanę i cukier puder, po czym dokładnie mieszamy.

Ciasto po upieczeniu schładzamy, dzielimy na pół i przekładamy kremem. Boki ciasta także warto posmarować kremem. Smacznego!