„Trzy szklanki” jest to ciasto, które przygotować może nawet początkujący adept sztuki kuchennej, zaskakując pozytywnie podanym wypiekiem najbliższych lub znajomych.
Do miski wlewamy kefir i mieszamy go z sodą oczyszczoną. Do drugiej miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i sól. Całość mieszamy najlepiej przy użyciu trzepaczki. Do jajka dodajemy 3 łyżki oleju roślinnego, mieszamy. Następnie wlewamy kefir z pierwszej miski i ponownie mieszamy.
Dodajemy kakao i i mąkę pszenną, ponownie mieszamy, dopóki nie uzyskamy jednolitej masy. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy całe ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, ciasto pieczemy przez 30-35 minut. Krem przygotowując w misce, do której wlewamy kwaśną śmietanę i cukier puder, po czym dokładnie mieszamy.