Zaskoczy gości przepysznym smakiem. Zepsuty Kikut -to ciasto robi się ekspresowo.

„Zepsuty Kikut” to ciasto, które zaskoczy Twoich gości, nie tylko nazwą, ale i oryginalnym smakiem.

Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Posiada delikatną i mięciutką konsystencję, która rozpływa się w ustach. Dodatkowo odznacza się doskonałym smakiem, który z pewnością zapadnie w pamięci na bardzo długo.

Składniki na ciasto:

  •  jajka 2 sztuki
  • soda 2 łyżeczki
  • mąka 1,5-2 szklanki
  • jogurt lub kefir 1 szklanka
  • dżem 1 szklanka (najlepsza opcja to wiśnia i porzeczka)
  • cukier 1 szklanka

Składniki na krem:

  • kwaśna śmietana 0,5 litra
  • cukier 0,4 szklanki

Przygotowanie:

Aby zacząć, ubij w misce jajka z cukrem, a następnie do nich dodaj mąkę, sodę, kefir i dżem. Wszystkie składniki dokładnie połącz, tak aby postawa lejąca masa. Konsystencja powinna swobodnie kapać z łyżki.

Kolejno przygotuj blachę do pieczenia i posmaruj ją starannie margaryną. Teraz możesz wlać ostrożnie do niej ciasto. Włóż je do piekarnika i piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto się upiecze, pozostaw je do wystygnięcia i przekrój na dwie części. Jeśli chcesz możesz wykonać 2 ciasta, wtedy otrzymasz 4 części.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu. Połącz cukier ze śmietaną, dokładnie wymieszaj i ubij. Cukier musi zostać całkowicie rozpuszczony, tak aby nie było po nim śladu.

Najlepiej, aby użyć do tego miksera, który wszystko idealnie wymiesza. Teraz każdą wartę przełóż kremem i gotowe. Smacznego!