Nie jest wcale trudne do wykonania. Świetnie sprawdzi się np. jako dodatek do popołudniowej kawy. Wypróbuj ten przepis, by zachwycić gości!
Najpierw zrób ciasto. Żółtka 2 jaj utrzyj z 40 g cukru na jasną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodaj proszek do pieczenia, biszkopty, orzechy oraz olej. Białka jaj ubij na sztywną pianę, pod koniec dosypując stopniowo pozostałe 40 g cukru. Wymieszaj delikatnie z masą z żółtek.
Blachę do pieczenia o wymiarach ok. 20×48 cm wyłóż pergaminem. Wylej na nią ciasto. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 8-10 minut, do suchego patyczka. Odstaw upieczone ciasto, aby wystygło.
W międzyczasie zajmij się przygotowaniem kremu. 500 ml mleka zagotuj, resztę wymieszaj starannie z cukrem, budyniem i żółtkami. Wlej tę mieszankę do wrzącego mleka i gotuj na małej mocy palnika, ciągle mieszając, do uzyskania gęstego budyniu.
Roztop masło i wlej do dużej miski. Dodawaj do niego po łyżce budyniu, cały czas mieszając. Odstaw. Ostudzone ciasto przekrój wzdłuż na pół. Gdy masa budyniowa przestygnie, ale nie będzie zupełnie zimna, rozsmaruj ją na jednym blacie ciasta i połóż na nią drugi.
Ubij śmietankę na sztywną pianę, ew. dodając trochę cukru wanilinowego. Posmaruj bitą śmietaną ciasto i posyp wiórkami czekoladowymi.