Prosty przepis z notatnika mojej mamy – Pyszna Cukinia z sosem pomidorowym w słoikach.

Zacznij od umycia i wyparzenia słoików wraz z przykrywkami. Dokładnie je osusz. Następnie umyj cukinię i pokrój w plastry długości około 8 cm. Nie obieraj cukinii ze skórki!

W każdym z przygotowanych słoików umieść po jednym kwiatku kopru, 3 kulki ziela angielskiego, jednym ząbku czosnku, i po jednym z liści wiśni i porzeczki oraz po kawałku ostrej papryki. Potem ułóż paski cukinii pionowo w słoikach, wciskając je ciasno – tak samo, jak robi się to przy kiszeniu ogórków.

Całość zalej wrzącą wodą tak, aby wszystko było zanurzone i odłóż na około 10 minut. Po tym czasie wodę wylej ze słoików.

MARYNATA: 800 ml wody zagotuj z cukrem i solą. Dodaj musztardę w proszku i przecier pomidorowy. Wymieszaj do połączenia składników.

Do każdego słoika wlej po łyżce octu i dolej do końca marynatą. Ważne, żeby była wrząca. Po zalaniu dokładnie zakręć słoik i odwróć go do góry dnem. Przykryj tak przygotowane słoiki kocem lub ręcznikiem i odstaw na 48 godzin. Po upływie tego czasu możesz zdjąć koc i odwrócić słoiki.

Gwarantuje Ci, że przetrwają do zimy, a smak tej przekąski będzie jednym ze wspanialszych wspomnień lata w tej chłodnej porze roku.

Czytaj dalej