Cukinia to zdrowie warzywo, ale ciągle jeszcze mało doceniane. Częściej na naszych stołach gości ogórek, ale nic nie stoi na przeszkodzie by to zmienić.
Cukinia ma wiele zalet. To lekkostrawne warzywo świetnie wpływa na nasze trawienie. Pomaga również w zachowaniu dobrego wyglądu a osobom cierpiącym na nadciśnienie i choroby wątroby pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu.
Zapiekanka z cukinii i pomidorami to lekkie a przede wszystkim smaczne danie to świetna alternatywa dla zwykłych kanapek na kolacje.
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju. Tak przygotowaną cebule układamy w naczyniu do pieczenia. Cukinię, pomidory, obrany ziemniak kroimy w plastry i umieszczamy w naczyniu do pieczenia. Dla lepszego wyglądu i smaku warzywa układamy na przemian. Według własnego smaku doprawiam całość pieprzem i solą.
Po tym czasie zdejmujemy folię i całość posypujemy startym serem i wkładamy naczynie do piekarnika do momentu roztopienia się sera (około 15-20 minut).