Czosnek, ser, cukinia… Goście uwielbiają tą przekąskę. Hit imprezy

Często przygotowując się do domówki czy rodzinnej imprezy stajemy przed dylematem – co podać?

Zwykłe przekąski już się nam znudziły i chcemy czegoś nowego. Czegoś, co zaskoczy, ale jednocześnie zniknie ze stołu w kilka minut. I właśnie wtedy z pomocą przyjść może nam cukinia – warzywo pyszne i zdrowe, a przy tym – lubiane przez wielu.

Do pierwszej potrawy potrzebować będziemy:

  • 2-3 młode cukinie,
  • 1 łyżeczkę soli,
  • 1 łyżkę mąki,
  • 1 łyżkę bułki tartej (opcjonalnie sezamu),
  • 2 jajka,
  • 1 łyżkę śmietany
  • po pół łyżeczki kurkumy, granulowanego czosnku i chmielu sunęli – choć ta pozycja nie jest konieczna.

Zabawę rozpoczynamy od krojenia cukinii na niewielkie kawałki. Solimy ją i odstawiamy na ok. 15 min, po czym osuszamy ją, wylewając nagromadzony sok. Do foliowego woreczka wsypujemy mąkę, po czym dodajemy cukinie i potrząsamy. W międzyczasie do miseczki wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i przyprawy. Obtaczamy w nich cukinie, po czym panierujemy ją w bułce tartej. Całość pieczemy 15 min w 200-220 stopniach.

Drugą propozycją jest cukinia pieczona w piekarniku, przypominającą frytki.

Kroimy ją w plastry i solimy. Jednocześnie do miski wlewamy:

  • 1 łyżeczkę oleju,
  • 1 łyżeczkę papryki,
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • ok. 50 g startego, twardego sera.

Całość mieszamy, po cym obtaczamy tym cukinię. Następnie pieczemy ją 15-20 min w piekarniku, 180-200 stopni. Na pewno zasmakuje również najmłodszym, zastępując tłustsze frytki.

Obie te propozycje są zdrowe nie tylko przez to, że ich głównym składnikiem jest cukinia. Pieczenie w piekarniku obniża ich wartość kaloryczną, dzięki czemu nadają się dla każdego.