Smaczne i efektowne proste w wykonaniu ciasto, które robię prawie w każdy weekend.

Wymieszaj w głębokiej misce kakao, przesianą mąkę i sodę. W osobnej misce ubij jajka ze zwykłym oraz waniliowym cukrem, a następnie dodaj masło i wymieszaj wszystko trzepaczką.

Do wymieszanych składników wlej kefir i ponownie ubij. Płynne składniki wlej do suchych i mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Weź formę o średnicy około 25 cm i wyłóż ją papierem pergaminowym, a następnie lekko nasmaruj papier olejem. Wlej ciasto do formy i piecz przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.

Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Odkrój ostrym nożem górną warstwę ciasta o grubości około 2 cm. Odkrojoną część drobno posiekaj. Pozostałą część ciasta pokrój tak, aby uzyskać 3 ciastka. Ubij śmietanę z cukrem pudrem. Następnie dodaj zmielone orzechy i ponownie zmiksuj.

Posmaruj kremem wierzch każdej części, boki oraz górę ciasta. Posiekanym wcześniej biszkoptem posyp całe ciasto. Jeśli chcesz, możesz udekorować deser kandyzowanymi wiśniami, suszonymi śliwkami lub orzechami. Smacznego!

Czytaj dalej