Przekąska w kilka minut. Pyszna i doskonała w smaku czosnku. Warto poświęcić jej trochę czasu i wysiłku.

Składniki na zakwas:

  • Mąka pszenna pełnoziarnista 300 g 650
  • 20 gramów drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Składniki na nadzienie:

  • 2 łyżki wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • Ser według uznania

Sposób przygotowania:

Przygotuj zakwas. Do miski wlej 200 ml wody. Następnie dodaj drożdże i cukier. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sól i wodę. Stopniowo dodawaj olej, smalec, a następnie zaczyn.

Wyrabiaj ciasto rękami, aż stanie się elastyczne. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przełóż je do miski. W razie potrzeby posyp mąką. Przykryj ciasto czystym ręcznikiem, aż podwoi swoją objętość.

Gdy ciasto będzie gotowe, rozwałkuj je na oprószonej mąką powierzchni do uzyskania grubości 1,5 cm. W misce połącz olej, olej czosnkowy, wodę i oliwę z oliwek. Wylej mieszankę na ciasto. Piecz w temperaturze 180°C przez 30-35 minut.

Gdy ciasto się zrumieni, wyjmij je z piekarnika i posmaruj letnim masłem. W razie potrzeby posypać serem. Smak sera sprawi, że ta przekąska będzie jeszcze bardziej atrakcyjna. Pozostaw ser do ostygnięcia na talerzu. Można też użyć do tego celu wilgotnej ściereczki.

Pokrój go na kawałki, aby cieszyć się chrupiącą skórką i miękkim środkiem. SPRÓBUJ! Przygotowanie tej przekąski zajmuje tylko 20 minut, a smakuje niesamowicie!