
Do pozyskania soku należy najlepiej zakupić świeże mandarynki, a w następnej kolejności należy wycisnąć z nich sok. Należy pamiętać o tym, aby usunąć z nich miąższ i pestki.

Sok wlewamy do garnka, a razem z nim wsypujemy cukier i skrobię. Całość należy bardzo dokładnie wymieszać, aby w masie nie powstały żadne grudki.

Garnek stawiamy na ogniu, aby całość się zagotowała. Uwaga! Nie zapominamy o tym, aby zawartość garnka przez cały czas mieszać. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, nadal cały czas mieszając do momentu aż masa osiągnie konsystencję dżemu. Garnek ściągamy z ognia, dodajemy łyżkę masła (nie należy go oszczędzać).

Całą masę należy bardzo dokładnie ubić trzepaczką. Pojemniki na deser należy wysmarować masłem, a potem można wlać do nich masę mandarynkową.

Mieszaninę wkładamy do lodówki – najlepiej na noc.
