Szybkie, łatwe i pyszne: śmietana, masło, czekolada, twaróg, śmietana i herbatniki… Przepis, który nie wymaga wiele wysiłku.

Upalne dni to najlepszy czas na jedzenie deserów prosto z lodówki.

Ten szybki i łatwy przepis na ciasto bez pieczenia przypadnie do gustu łasuchom. Jego przygotowanie nie zajmie więcej niż 10 minut i nie potrzebujesz nawet piekarnika!

Do przygotowania tego deseru potrzebne są następujące składniki:

  • Tortownica lub forma do pieczenia o wymiarach 20×30 cm
  • 40 herbatników (polecamy ciemne herbatniki z dodatkiem kakao).
  • 260 ml mleka
  • Ser twarogowy półtłusty 500 g
  • 357 ml Śmietana 18%
  • 80 g deseru niegotowanego
  • 200 g cukru pudru
  • 150g czekolada mleczna
  • 150g śmietanki 30%
  • 100g białej czekolady

Sposób przygotowania:

Wlej 80ml mleka do miski. Zanurzaj każdy herbatnik po kolei w mleku, a następnie układaj je jeden na drugim. Następnie przygotuj dwie mieszanki. Pierwszą z nich przygotujesz, ubijając twaróg z cukrem na gładką masę. Druga powstaje po ubiciu śmietany, mleka i proszku budyniowego.

Wymieszaj oba składniki razem. Teraz powoli dodawaj do miski twaróg i ubitą śmietanę, używając najniższej prędkości. Mieszaj masę, aż powstanie gęsty, puszysty krem. Następnie dodaj połowę masy do herbatników. Następnie dodać kolejną warstwę herbatników z połową kremu. Dodaj herbatniki na wierzch.

Przygotować polewę: W rondelku podgrzej śmietankę i czekoladę, dobrze wymieszaj. Gotowe!