Znasz uczucie, gdy przez przypadek przypalisz swoją patelnię czy garnek? Jest to bardzo frustrujące, lecz i łatwe do usunięcia. Użyj aktywnego węgla, który szybko rozpuści Ci wszelkie przypalenia. Musisz tylko zmielić kilka tabletek owego węgla i pokryć proszkiem przypalony obiekt, a następnie po około 15/20 minutach dodać wody i odczekać kolejne 15 minut. Potem już tylko umyj swoje naczynie tak, jak robisz to zawsze i ciesz się czystością.
Niestety tak jak i w ciele, tak samo i w kuchni mamy problem z osądzającym się tłuszczem. Możemy go zauważyć najczęściej na okapie, różnego rodzaju kratkach i strategicznych miejscach w twojej kuchni. Pewnie wiele z nas już słyszało o tym triku, ale warto o nim przypomnieć.
Wystarczy tylko przygotować roztwór z sody oczyszczonej, wody oraz kwasku cytrynowego, a następnie zamoczyć w nim kratkę z okapu lub inną część, którą chcesz wyczyścić. Trzymaj twój przedmiot w podanej miksturze przez mniej więcej 15/20 minut, a następnie umyj odchodzący tłuszcz.