Pyszna rolada z kurczaka sprawdzi się zarówno jako codzienna przekąska, dodatek do kanapki zamiast dobrze znanych sera lub szynki, jak i przystawka na proszonym obiedzie.
Mięso możemy przyrządzić na dwa sposoby – można je zarówno ugotować, jak i udusić. My w naszym przepisie zajmiemy się tym drugim sposobem. Jeśli dbacie o linię, możecie też ugotować filet zamiast całego kurczaka.
Mięso należy dusić na małym ogniu bez dodawania tłuszczu za to dodajemy do niego sól, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy mięso będzie się dusić, my w międzyczasie możemy zająć się rozpuszczaniem żelatyny w ciepłej wodzie.
Naszego kurczaka nie powinniśmy dusić dłużej niż 35 minut. Po upłynięciu tego czasu studzimy go, a następnie oddzielamy mięso od kości, mieszamy z żelatyną i wywarem powstałym podczas duszenia i wlewamy wszystko do plastikowej butelki, którą wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Do powstałej rolady możemy dodać orzechy, podsmażoną cebulę, groszek, kukurydzę, paprykę, zioła lub inne mięso co z pewnością jeszcze wzbogaci smak tej potrawy. Gdy nasza rolada zastygnie, pozostaje nam tylko przeciąć butelkę i delikatnie wyjąć nasz przysmak. Danie jest gotowe.