Raz dwa i gotowe. Delikatne drożdżowe bułeczki – znikają w mgnieniu oka, w sklepie tak dobrych nie kupisz.

W tym czasie zrób kruszonkę. Podane na kruszonkę składniki dodaj do miski i wyrabiaj rękami do uzyskania kruszonki. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części, uformuj je w kulki i odstaw pod przykryciem jeszcze na 10 minut.

Po 10 minutach czas na nadzienie do naszych bułeczek. Pełna dowolność. Polecam z masą kajmakową. Kulki delikatnie rozkładamy na placek, nakładamy masą kajmakową, a brzegi zawijamy do góry formując ponownie kulkę.

Tak przygotowane bułeczki układamy w formie do pieczenia, przykrywany jeszcze na 20 minut. Bułeczki smarujemy wymieszanym jajkiem z wodą, posypujemy kruszonką i wsadzamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Należy piec przez 20-25 minut.

Smacznego!

Czytaj dalej