Od dziś tylko z niego korzystam. Uniwersalny i łatwy przepis na ciasto drożdżowe z lodówki.

Przygotowanie ciasta drożdżowego wydaje się prawdziwym wyzwaniem. Należy odmierzyć idealne proporcje i czekać czy urośnie, czy nie.

Brzmi jak prawdziwa zmora? Na szczęście mamy dla Ciebie uniwersalny i łatwy przepis, dzięki któremu Twoje ciasto z pewnością się uda!

Składniki:

  • 350 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g drożdży
  • 100 g margaryny
  • około 750 g mąki pszennej

Przygotowanie:

Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Margarynę doprowadź do stanu płynnego i dodaj do składników. Dosyp cukier, sól i dodaj jajka.  Wszystko wymieszaj tak by otrzymać gładkie ciasto. Teraz małymi porcjami dodawaj mąkę, Mieszaj.

Zagnieć ciasto po czym wsadź je do plastikowej torebki i umieść na około dwie godziny w lodówce. Po upływie tego czasu możesz z niego upiec, co tylko chcesz!

Świetną propozycją będzie słodkie ciasto z dodatkiem rodzynek czy też puszyste bułeczki, idealne na śniadanie czy kolacje. Powstałe ciasto możesz przechowywać w lodówce nawet do tygodnia! To wspaniałe, gdy zaskoczą Cię goście zawsze będziesz mieć możliwość szybko przygotować coś pysznego!

Zaletą tego przepisu jest to, że nie musisz czekać aż ciasto urośnie w ciepłym miejscu. Wystarczy, że wszystkie składniki wymieszasz ze sobą w odpowiednich proporcjach i zagnieciesz ciasto. Przygotowanie ciasta drożdżowego jeszcze nigdy nie było prostsze niż teraz!

Ciężko Ci uwierzyć, że ciasto może urosnąć nawet z chłodnych warunkach? Przygotuj je i przekonaj się sam!