Brzmi jak prawdziwa zmora? Na szczęście mamy dla Ciebie uniwersalny i łatwy przepis, dzięki któremu Twoje ciasto z pewnością się uda!
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Margarynę doprowadź do stanu płynnego i dodaj do składników. Dosyp cukier, sól i dodaj jajka. Wszystko wymieszaj tak by otrzymać gładkie ciasto. Teraz małymi porcjami dodawaj mąkę, Mieszaj.
Zagnieć ciasto po czym wsadź je do plastikowej torebki i umieść na około dwie godziny w lodówce. Po upływie tego czasu możesz z niego upiec, co tylko chcesz!
Świetną propozycją będzie słodkie ciasto z dodatkiem rodzynek czy też puszyste bułeczki, idealne na śniadanie czy kolacje. Powstałe ciasto możesz przechowywać w lodówce nawet do tygodnia! To wspaniałe, gdy zaskoczą Cię goście zawsze będziesz mieć możliwość szybko przygotować coś pysznego!
Zaletą tego przepisu jest to, że nie musisz czekać aż ciasto urośnie w ciepłym miejscu. Wystarczy, że wszystkie składniki wymieszasz ze sobą w odpowiednich proporcjach i zagnieciesz ciasto. Przygotowanie ciasta drożdżowego jeszcze nigdy nie było prostsze niż teraz!