Robię prawie co każdy weekend kurczaka po francusku – aż ślinka leci na sam widok.
Delikatny i soczysty kurczak jest świetnym sposobem na pyszny obiad dla całej rodziny!
Przepis jest idealny nawet dla zabieganych, gdyż jest szybki w wykonaniu. Przepis jest urozmaicony o wersję francuską, więc w celu uzyskania wyraźnego, innego smaku warto zastosować się do zaleceń w sposobie wykonania go. Wystarczy zastosować kilka ciekawych sztuczek.
Kluczową rolę w pieczenie odgrywa fakt, żeby pilnować, aby nie wysuszyć fileta z kurczaka, bowiem straci on na swoich własnych właściwościach. Każdy piekarnik jest inny, więc trzeba obserwować mięso w procesie pieczenia.
W przepisie nie ma podanej ilości czasu, którą trzeba przeznaczyć na piekarnik. Ważne też, aby wcześniej dobrze go rozgrzać.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- 2 pomidory,
- 2 cebule,
- 1 jajko,
- 100 g twardego sera,
- 1 łyżka jogurtu lub kwaśnej śmietany,
- sól do smaku,
- czarny pieprz do smaku,
- ulubione przyprawy, ale zaleca się bazylię, majeranek i rozmaryn.
Sposób przygotowania:
Cebulę zetrzeć, a nie kroić w plastry jak w tradycyjnych przepisach. Fileta z kurczaka pociąć na cienkie plastry i dokładnie je rozbić.
Opłukać każdy kawałek i wysuszyć w papierowym ręczniku. Jajko roztrzepać i posmarować nim mięso. Posolić je, popieprzyć i posypać resztą przypraw. Pomidory pokroić na cienkie plasterki. Ser zetrzeć na tarce o grubszych oczkach.
Blachę do pieczenia posmarować olejem roślinnym lub wyłożyć ją pergaminem. Kurczaka przełożyć na blaszkę i posypać go cebulą oraz plasterkami pomidorów. Na nie rozsmarować jogurt lub śmietanę i posypać startym serem. Wstawić do wcześniej dobrze rozgrzanego piekarnika. Piec aż do zezłocenia sera. Ma powstać rumiana skórka.