Przepis na smaczną przystawkę w kształcie grzybków. Każdy mnie pyta jak ją zrobiłam, więc zdradzam sekret

Przystawka jajeczno-serowa zapewne zachwyci niejedną osobę głównie przez smak i jej wygląd w kształcie grzybków. Wystarczy zastosować kilka składników, aby stworzyć pyszną przekąskę na każdą okazję! Warto wypróbować ten przepis.

Składniki:

  • 125 g twarogu,
  • 250 g marynowanych grzybków,
  • 3 jajka,
  • 1 ogórek,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1-2 łyżki majonezu,
  • sól do smaku,
  • czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, a następnie po ostudzeniu i obraniu ich, zetrzeć do miski z dodatkiem sera na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę, a następnie wymieszać te składniki z majonezem.

Ogórka umyć i pokroić w grubsze plastry. Usunąć nóżki z pieczarek, żeby w kapeluszu było małe zagłębienie.

Łyżkę masy zwinąć z kulkę. Potem formować ją w podłużny kształt, aby utworzyć łodygę grzybka i umieścić ją na ogórku.

Wierzch zakryć pieczarką marynowaną. Wyłożyć kolejne sztuki na talerz i odstępy między grzybkami udekorować natką pietruszki albo innymi ziołami. Serwować na stół. Smacznego!