Będziesz mile zaskoczony, gdy połączysz jabłka z twarogiem. Poznaj nasz pyszny przepis.

Nie musisz spędzać godzin na przygotowywaniu ciasta ani mieć wielu składników.

Wystarczy kilka składników i trochę czasu, aby przygotować nową, pyszną szarlotkę z twarogiem. Ten przepis zaskoczy swoim niezwykłym smakiem nawet najbardziej wytrawnych smakoszy. Świetnie nadaje się na deser, gdy odwiedzą Cię goście lub gdy po długim dniu masz ochotę na filiżankę kawy lub herbaty. Jego pyszny smak i wspaniały wygląd sprawiają, że jest to doskonały wybór na świąteczne stoły. Zaczynamy.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 200g cukru pudru
  • 10g proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 250g masła
  • 1/4 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

  • 6 małych jabłek lub 4 średnie/duże.
  • 500 g twarogu
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 80 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki mąki lub skrobi ziemniaczanej (w razie potrzeby)
  • 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cynamonu i szczypta wanilii.

Wykonanie:

Z masła uformuj małe kawałki i połącz je z cukrem w misce. Ubijaj trzepaczką do uzyskania gładkiej masy.

Wmieszaj jajka i dodaj sól. Wymieszaj. Dodawaj stopniowo mąkę, aż do uzyskania gładkiej masy.

Przykryj ciasto folią i pozostaw na 40 minut. Po upływie tego czasu podziel ciasto na dwie równe porcje.

Jedną połowę ciasta wyłóż na papier do pieczenia i umieść w formie. Posypać mąką lub skrobią.

Teraz nadchodzi czas na nadzienie. Dodaj wanilię i cynamon do jabłek. Połącz twaróg, śmietanę, cukier i jajko. Na blasze do pieczenia ułóż w szachownicę masę jabłkową i masę serową.

Drugą połowę ciasta należy rozwałkować, a następnie delikatnie przesunąć na nadzienie. Umieścić ciasto na wierzchu nadzienia, krojąc je nożem.

Widelcem nakłuć ciasto, a następnie posmarować je roztrzepanym jajkiem.

Piec w temperaturze 180°C przez 40 minut.