Ten babciny wywar zawsze działa: Dwa jabłka, dwa ząbki czosnku, woda…Ratunek dla oskrzeli, odporności i słabego wzroku!
Zagotowane jabłko z czosnkiem – zbawienie dla odporności, oskrzeli i wzroku
Ziołowe napary są zbawienne dla naszego zdrowia. Jednym z najzdrowszych naparów jest herbatka z jabłka i czosnku – świetne domowe remedium na wiele dolegliwości.
W moim domu rodzinnym, gdy tylko dopadło mnie jakieś schorzenie – kaszel, przeziębienie, grypa, infekcja wirusowa, bolesne gardło – babcia od razu przygotowywała ten wywar. W całym mieszkaniu unosił się aromat herbatki jabłkowo-czosnkowej.
Napar ten oprócz ulgi w dolegliwościach przeziębieniowych, dobrze oddziałuje również na wątrobę, wzrok, naczynia krwionośne oraz pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Wywar z jabłka i czosnku ma intensywne działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i antybiotyczne. Wzmacnia w ten sposób funkcjonowanie układu odpornościowego.
W jabłku znajduje się szereg składników odżywczych mających zbawienny wpływ na nasz organizm takich jak m. in.:
- witamina C wspomagająca działanie układu odpornościowego,
- wiele innych witamin mających zbawienny wpływ na nasze ciała – A, E, K, witaminy z grupy B,
- błonnik oczyszczający organizm z toksyn,
- flawonoidy i przeciwutleniacze pomagające zapobiegać uszkodzeniom organów wzrokowych poprzez wolne rodniki.
Substancje odżywcze obecne są także w pestkach i skórce jabłka, zatem do wywaru dodajemy te owoce w całości. Skórka jest bogata w pektynę, rozpuszczalny błonnik odgrywający niebagatelną rolę w obniżaniu poziomu tzw. złego cholesterolu. Badania przeprowadzone przez Florida State University dowodzą, iż spożywanie dziennie dwóch jabłek mocno obniża poziom cholesterolu u kobiet po menopauzie.
Składniki:
- 0,5 litra wody
- 2 jabłka
- 2-3 ząbki czosnku (w zależności od wielkości główki)
- brązowy cukier bądź miód
Przepis:
Dobrze umyte jabłka pokrój w drobną kosteczkę. Nie musisz jabłek obierać, ani wykrawać gniazda nasiennego z pestkami. Czosnek drobno posiekaj. Oba składniki przełóż do rondelka, dodaj wodę i zagotuj. W momencie zagotowania się wywaru, wyłącz ogień.
Przykryj rondel pokrywką i odstaw na około dziesięć minut. Następnie odcedź herbatkę, posłódź do smaku. Napar jest gotowy do picia. Aby działanie herbaty było najbardziej efektywne, przygotuj ją i wypij zaraz na początku choroby.
Regularne spożywanie wywaru wspomaga systemy obronne organizmu, poprawia wzrok, działa korzystnie na naczynia krwionośne i ma wpływ na detoksykacje całego ciała.