Kucharz pewnej restauracji zdradził sposób na ugotowanie idealnego ryżu. Od teraz tylko tak robię.

Jesteś na diecie? Lubisz jeść smacznie i zdrowo? Zakup ryż i działaj!

Produkt ten wzbogacony jest w mnóstwo witamin i idealnie sprawdzi się dla osób z celiakią. W związku z dużym wyborem rodzajów ryżu – każdy znajdzie coś idealnego dla siebie. Jeśli jedynym Twoim zmartwieniem jest to jak ugotować idealny ryż – przeczytaj nasz przepis i działaj!

Pierwszy krok – Wypłukaj skrobie z ryżu

Spokojnie! To tylko tak strasznie brzmi! Zalej ryż zimną wodą, która po chwili się zabieli. To oznaka wypłukiwania skrobi której chcemy się pozbyć. Czynność powtarzaj tak długo, aż woda będzie przezroczysta. Jeśli już pozbyłeś się skrobi z ryżu – zalej go czystą wodą na kilka godzin

Drugi krok – Gotowanie

Tak przygotowany ryż nadaje się już do ugotowania go. Naczynie, w którym będzie przygotowany ryż powinno mieć grube dno. Najlepszym wyborem będzie garnek z grubym dnem lub taki, do którego ryż nie przywrze. Aby przygotować idealny ryż, zapamiętaj jedną zasadę:

Na jedną szklankę ryżu, który chcesz ugotować przygotuj dwie szklanki wody. Proporcje mnóż wedle uznania.

Teraz pozostaje czekać aż woda zacznie się gotować. Kiedy to nastąpi, do wrzącej wody wsypujemy sól i wrzucamy łyżkę masła, które sprawi, że ryż nabierze aksamitnej konsystencji i jego smak stanie się niezapomniany. Na końcu dobrze wymieszaj składniki w garnku.

Na tym etapie wyłącz palnik i przykryj garnek pokrywką na około 30 minut. Ryż sam dojdzie do siebie. W ten sposób unikniesz tzw. ryżu-papki. SMACZNEGO!