Mięso najlepiej jest nasmarować przyprawami i ziołami dzień przed gotowaniem i zostawić na całą noc w lodówce. Dzięki temu danie nabierze więcej aromatu i smaku.
Zanim włożysz mięso do piekarnika, wyjmij je z lodówki na około 2-3 godziny. W tym czasie mięso zdąży nabrać odpowiedniej temperatury w środku, jak i na zewnątrz. Sprawi to, że równomiernie się upiecze.
Mięso podsmaż najpierw na patelni, aż do uzyskania złocistego koloru. Samo włożenie mięsa do piekarnika spowoduje, że będzie ono szare, gumowe i nieapetyczne. Jeśli kawałek mięsa jest duży, umieść go w piekarniku rozgrzanym do 220-250 stopni i piecz do momentu aż nabierze złotego koloru, a następnie ustaw temperaturę na 160-180 stopni i piecz dalej.
Gdy mięso się już upiecze, odstaw je na jakiś czas, aby zawarte w nim soki zdążyły się równomiernie rozłożyć na cały kawałek. Zanim je pokroisz i podasz, odłóż mięso w ciepłe miejsce i przykryj je folią, bądź ręcznikiem na około 15-30 minut.
Wbrew pozorom sposób, w jaki kroisz mięso jest bardzo istotny. Przed rozpoczęciem krojenia, przyjrzyj się dokładnie kawałku mięsa. Zwróć uwagę na włókna, czyli linie znajdujące się wzdłuż kawałka mięsa. Mięso krój po włóknach, dzięki temu będzie ono bardziej miękkie i soczyste.