Przygotowane z niej dania są sycące i bardzo tanie. Aromatyczna i niezwykle smaczna jest również duszona kapusta, idealna do obiadu czy też jako samodzielne danie. Sprawdź najlepsze przepisy na duszoną kapustkę i ciesz się jej niezwykłym smakiem i aromatem.
W pierwszej kolejności należy posiekać kapustę, posolić i odstawić na około 15 minut. Na patelni lub w garnku (z grubym dnem) rozgrzewamy olej i podsmażamy kiełbasę. Wykładamy ją na talerz.
Kapustę wkładamy na patelnię partiami, czekając, aż poprzednia zmięknie i dodajemy listki laurowe. Gotujemy około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Wlewamy wodę i dodajemy posiekaną paprykę. Przykrywamy przykrywką i dusimy na małym ogniu do miękkości.
Na kilku minut przed końcem duszenia kapusty dodajemy cukier, pieprz czarny, koncentrat pomidorowy, pokrojoną szynkę, podsmażoną kiełbaskę, a także świeżo posiekany koperek. Kapusta duszona najlepiej smakuje na gorąco. Smacznego!