Aromat warzyw jest po prostu boski. Duszona kapusta na kilka sposobów – babcine przepisy zawsze najlepsze.

Składniki

  • 1 kg kapusty czerwonej,
  • 50 ml soku jabłkowego,
  • 50 ml soku z czarnej porzeczki,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 5-7 sztuk goździków,
  • 1 szczypta pieprzu.

Wykonanie 

Poszatkować kapustę. W garnku o grubym dnie należy rozpuścić masło, włożyć kapustę i pozostałe składniki. Wszystko razem wymieszać, przykryć i zagotować.

Następnie gotować na wolnym ogniu przez 2-2,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Posolić i popieprzyć w razie konieczności. Aby większość wody z kapusty odparowała, należy zdjąć pokrywkę z kapusty, zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia, gotować przez 3 minuty. Kapusta najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego!

Kapusta pikantna duszona w piwie

Składniki

  • 23 dag mostka wołowego,
  • 1/2 główki kapusty białej,
  • 2 łyżki masła,
  • 250 ml piwa,
  • 1 jabłko,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego.

Wykonanie

Na patelni podsmażyć mostek pokrojony na cienkie plastry. Kiedy wytopi się tłuszcz z wołowiny, ułóż kawałki mięsa na talerzu, a do rondla dodaj masło, posiekaną kapustę, plasterki jabłka i posiekaną cebulę. Wszystko razem smaż przez 3 minuty.

Następnie dodaj piwo i ocet, kminek, czarny pieprz, sól i cukier. Gotuj pod przykryciem przez 1 godzinę na wolnym ogniu do miękkości. Przed końcem gotowania dodaj usmażone wcześniej mięso i dokładnie wymieszaj.

Smacznego!

Trudno zdecydować, która kapusta jest lepsza, gdyż wszystkie są wyśmienite. Mam nadzieje, że zadowoliły również Twoje podniebienie. 

Czytaj dalej