Jeśli jesteś łakomczuchem i uwielbiasz słodycze, a jednocześnie chcesz schudnąć, to jest to przepis właśnie dla Ciebie.

To ciasto jogurtowe jest łatwe do zrobienia i pysznie puszyste.

Potrzebne składniki:

  • jajka – 4 szt.
  • Jogurt grecki – 400g
  • skrobia – 50g
  • cukier – 100 g
  • skórka z jednej cytryny
  • Proszek do pieczenia – 1 mała łyżeczka
  • Cukier puder do dekoracji
  • Naczynie do pieczenia o średnicy 20 cm

Przygotowanie ciasta

Oddzielamy ostrożnie żółtka od białek. Następnie ubij żółtka razem z cukrem. Dodawać po kolei skórkę z cytryny, skrobię i jogurt. Połączyć wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej masy.

Za pomocą miksera ubij białka na sztywną pianę. Kiedy białka zaczną się pienić, dodaj kilka kropel soku z cytryny lub odrobinę kwasku cytrynowego.

Po ubiciu piany, dodaj ją do miski razem z żółtkami. Wymieszaj delikatnie składniki za pomocą trzepaczki.

Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub pergaminem. Piec ciasto przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Po ostudzeniu możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem. Smacznego!