Przepis dla leniwych matek, kilka chwil i gotowe – Ciasto kanapkowe z tego przepisu smakuje obłędnie.

Jeżeli szukasz inspiracji na smaczne i zdrowe ciasto, to mam dla ciebie coś fajnego.

Jest to ulubiony przepis moich dzieci, ale dorośli również się nim zajadają. Zobacz, jak smakuje ciasto kanapkowe i poczęstuj nim swoich gości!

Składniki, których potrzebujemy:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jaja kurze
  • 130 g masła
  • 500 g twarożku
  • 2 łyżki stołowe kakao
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki rodzynek
  • szklanka cukru
  • skórka z cytryny

Sposób przygotowania:

Do dużej miski przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. W rondelku na średnim ogniu rozpuść 100 g masełka, a następnie dodaj do niego szklankę cukru i jedną torebkę cukru wanilinowego. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się cukru.

Do masy dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Wbij jajko, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu zacznij zagniatać ciasto.

Podziel ciasto na trzy równe części, a jednej z nich nadaj kształt kulki i schowaj ją do zamrażarki. Przygotuj blachę do pieczenia, nasmaruj ją masłem i rozłóż na niej pozostałą część ciasta. Weź trzy jajka i oddziel białka od żółtek. Białko włóż do lodówki, a żółtka dobrze wymieszaj, by miały jednolitą konsystencję.

W małym rondelku roztop 30 g masła. Do miski wrzuć twarożek i ugnieć go widelcem. Następnie dodaj do niego resztę cukru białego, cukru wanilinowego oraz pół szklanki rodzynek. Wlej także przygotowane wcześniej żółtka.

Na warstwę ciasta w blaszce rozsmaruj przygotowaną masę twarogową. Wyjmij resztę ciasta z zamrażarki, zetrzyj je na tarce i pokrusz nim ciasto. Nastaw piekarnik na 180 stopni i wstaw do niego ciasto. Piecz je 50 minut.

Zamiast rodzynek możesz użyć także innych dodatków, takich jak suszone owoce lub orzechy. To, jaki składnik wybierzesz, zależy jedynie od ciebie i twoich upodobań.

Jeżeli ten pomysł na deser ci zasmakuje, to koniecznie podziel się z nim ze znajomymi.