Kilka praktycznych wskazówek jak dusić kapustę, aby była wyjątkowo smaczna.

Kapusta jest jednym z naszych ulubionych warzyw. O tym, że warto ją jeść nie trzeba chyba nikogo przekonywać.

Warzywo to posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych – obniża poziom cholesterolu, dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu pozwala stabilizować poziom cukru we krwi, zawiera wiele niezbędnych witamin i minerałów.

Doprawiona kurkumą, kminkiem lub innymi ziołami staje się jeszcze bardziej aromatyczna, nie powodując jednocześnie żadnych problemów trawiennych. Z kapusty przygotowujemy kiszonki, jemy na surowo w surówkach, gotujemy bigosy i kapuśniaki… Na liście dań z kapusty ważne miejsce zajmuje kapusta duszona.

I nic dziwnego, bo danie to jest nie tylko pyszne i tanie, ale dodatkowo niezbyt kłopotliwe w przygotowaniu. Poznaj kilka wskazówek, które sprawią, że kapusta duszona okaże się kulinarnym strzałem w dziesiątkę!

Wybór warzyw do duszenia

Kapusta do duszenia powinna być świeża, liście nie powinny być zwiędnięte. Możesz dusić kapustę białą lub czerwoną, z dodatkiem marchwi, cebuli, jabłek i ulubionych przypraw…