Kilka praktycznych wskazówek jak dusić kapustę, aby była wyjątkowo smaczna.

Jak przygotować kapustę duszoną?

Poszatkuj kapustę, pokrój albo zetrzyj na tarce o dużych oczkach marchewkę, cebulę pokrój w kostkę. Na  głęboką patelnię wlej trochę oleju roślinnego, następnie wrzuć marchewkę i cebulę. Podsmaż przez kilka minut i dodaj poszatkowaną białą kapustę.

Smaż razem przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Posól i popieprz, dodaj swoje ulubione zioła i pastę pomidorową lub krojone pomidory. Dolej nieco wody i duś pod przykryciem około 40 minut. Jeśli użyjesz młodej kapusty, będzie gotowa już po 15 minutach duszenia!

Kapustę czerwoną najlepiej dusić na oleju z dodatkiem pokrojonego w kostkę winnego jabłka. Taką kapustę doprawiamy jedynie solą, pieprzem, odrobiną octu i gałką muszkatołową. Możesz pogłębić smak potrawy, dodając łyżeczkę cukru.

Duszona kapustę podawać można na ciepło lub na zimno, jako samodzielną potrawę lub dodatek do dania głównego. Smacznego!

Czytaj dalej