Kapusta po francusku – o wiele lepsza niż tradycyjne gołąbki. Czegoś tak dobrego jeszcze z pewnością nie jadłaś.

Pyszne następstwo tradycyjnych gołąbków, czyli kapusta po francusku z piekarnika.

Kapusta jest bardzo popularnym warzywem, który ma bardzo dużo zastosowań w polskiej, jak i zagranicznej kuchni. Warto spróbować przygotowywać ją na nowe sposoby, aby odkrywać nowe możliwości, które daje. Jednym z wartych uwagi dań z kapustą w roli głównej jest kapusta po francusku z piekarnika.

Składniki

  • 1 kg kapusty
  • 800 g mięsa mielonego
  • 500 g ziemniaków lub ryżu
  • 3 cebule
  • 5 jajek
  • 120 ml mleka
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • sól
  • czarny mielony pieprz

Przygotowanie

Na początku zajmiemy się kapustą. Należy usunąć górne liście z kapusty. Przygotuj duży garnek oraz wlej do niego wody. Poczekaj aż się zagotuje, a następnie włóż całą kapustę. Gotuj do momentu, aż liście zaczną się od siebie oddzielać. Oddzielone liście gotuj jeszcze przez maksymalnie 2 minuty, następnie wyjmij je i ostudź.

Kiedy ostygną, odetnij twarde części z liści kapusty.  Kolejnym krokiem będzie przygotowanie pozostałych elementów. Obierz cebulę i posiekaj ją. Następnie smaż ją na patelni aż do momentu, kiedy stanie się przezroczysta.

Mielone mięso dodaj do przeszkolonej cebuli i smaż je na małym ogniu. Obierz i  zetrzyj ziemniaki na grubej tarce i dodaj do mielonego mięsa. Smaż do momentu aż ziemniaki będą półgotowe. Posól i popieprz. Nadzienie zostało już przygotowane.

W osobnej misce wbij jajka. Dolej do nich mleko i wymieszaj. Wracamy do kapusty. Rozłóż liście w naczyniu, w którym będziesz je piec. Rozłóż pierwszą warstwę kapusty, tak aby przykryły dno tego naczynia. Połóż na nie połowę przygotowanego nadzienia.

Polej to częścią jajka z mlekiem. Połóż drugą warstwę, zachowując taką samą kolejność działań. Gdy skończysz ułóż kapustę na wierzchu. Piecz to przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Możesz przed pieczeniem posmarować danie kwaśną śmietaną.

Smacznego!