Tak właśnie przygotowaną karkówkę lubi mój mąż. To najlepszy przepis na karkówkę, jaki kiedykolwiek próbowałam.
To jest przepis, który pokocha cała Twoja rodzina.
To jest pierwszy raz, kiedy próbujesz karkówki w ten sposób! Karkówka po cygańsku jest pyszna i łatwa do wykonania. Jest to wspaniałe danie, które można podawać na rodzinnym grillu lub na spotkaniach z przyjaciółmi w ogrodzie. Karkówka po cygańsku w rondlu to doskonały wybór w porównaniu z innymi daniami sezonowymi!
Składniki:
- Karkówka wieprzowa – 1,5kg
- olej sÅ‚onecznikowy – 100ml
- piwo jasne – 60ml
- Ziemniaki pokrojone w plastry – 2kg
- Cebula biała
- Cebula czerwona
- boczek – 100g
- Kwaśna śmietana 200g
- Czosnek – 4-5 zÄ…bków
- przyprawa do gyrosa
- Miód – 1 Å‚yżeczka
- Natka pietruszki
- Przyprawy do smaku
Sposób przygotowania
Ułóż ziemniaki na blasze i zacznij od ich pokrojenia. Przygotuj marynatę z oleju, piwa i miodu. Dopraw mięso przyprawą do gyrosa. Ułożyć cienką warstwę na wierzchu ziemniaków. Pozostawić do zamarynowania na kilka minut.
Czerwoną i białą cebulę można pokroić w plastry, a boczek w kostkę.
Karkówkę zamarynować w przygotowanej wcześniej marynacie, a następnie ułożyć na ziemniakach i cebuli.
Aby uzyskać kolejną warstwę, powtórzyć tę czynność.
Umieść blachę z folią aluminiową na blacie i rozgrzej piekarnik do 200°C. Piec przez 50-60 minut. Danie główne powinno się piec, podczas gdy Ty przygotowujesz sos. Przepis na sos jest prosty: dodaj śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ulubione przyprawy i wymieszaj.
Zdejmij folię tuż przed zakończeniem pieczenia. Polej danie sosem. Danie jest gotowe do spożycia, gdy sos się zrumieni.