500 ml mleka, 1 jabłko i budyń… Pyszne Kubki kremowe o smaku karmelowym – przepis wart zapisania.

Chwila słodkiego odpoczynku w czasie upałów, która nie wymaga od Ciebie umiejętności gotowania na poziomie światowej sławy cukierników. Połączenie jabłek, karmelu i cynamonu, które pozwoli na chwilę wytchnienia.

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 100 gram budyniu karmelowego

 Do dekoracji przyda Ci się:

  • 1 jabłko
  • 1/2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • cynamon
  • posiekane orzechy lub migdały

Przygotowanie:

Pierwszym krokiem jest umycie jabłek. Następnie należy usunąć rdzeń, pokroić w półksiężyce (ćwiartki) oraz włożyć do blendera. Do nich należy wlać mleko i wszystko zblendować. Otrzymaną tak masę, należy wymieszać, a następnie przecedzić przez sitko do mniejszego garnka.

Kolejnym krokiem jest dodanie sypkich produktów tj. budyniu i skrobi kukurydzianej. Gotujemy, nie zapominając o mieszaniu. Po około 2 minutach, przelewamy do szklanych filiżanek. Wsadzamy je do lodówki, aby wystygły na około 2 godziny. W między czasie obieramy i kroimy w kostkę jabłko, które będzie służyło za dekoracje.

Gotujemy je na patelni z odrobiną masła, cukru, cynamon, przez około 12 minut. Pomoże to nabrać jabłkom karmelowego posmaku.

Wyjmujemy filiżanki z deserem z lodówki i kładziemy na nie łyżkę jabłek z patelni. Ostatnim krokiem jest posypanie deseru posiekanymi migdałami lub orzechami.