Proste w wykonaniu. Zdradzę Ci jego tajniki. Kawowy krem Mascarpone – 5 minut i gotowe.

Zastanawiasz się, jaki sekret tkwi w idealnym tiramisu? Zdradzę Ci jego tajniki!

Mascarpone – Bez tego serka nie ma prawa istnieć żaden dobry włoski deser. Nadaje się on nie tylko do słodkich, ale również słonych i pikantnych dań. Wytwarzany z mleka krowiego, tłusty, o łagodnym i delikatnym smaku.

Kawowy krem mascarpone

Idealny, puszysty, delikatny – taki jest serek z przepisu, który możesz zrobić sama. Kup opakowanie serka mascarpone o pojemności 250 gram. Do tego ubij śmietanę tak, aby wyszło jej 250 mililitrów. Będziesz także potrzebować 100 gram bardzo drobnego cukru, najlepiej takiego do wypieków.

Dwie łyżki ciepłej wody, w której rozpuścisz cztery łyżeczki ulubionej rozpuszczalnej kawy – oto cały sekret tego słynnego włoskiego przysmaku.

Wlej wszystkie składniki do misy i ubijaj mikserem przez kilka minut aż otrzymasz gładką, jednolitą konsystencję przypominającą śmietanę. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Jeśli uda Ci się nie zjeść samej masy, możesz przełożyć nią biszkopty lub przygotować z niej ulubione desery do kawy.

W wersji dla dzieci polecamy zamiast rozpuszczalnej dodać kawę zbożową, a nawet zamienić ją na uwielbiane przez nasze pociechy kakao – w takich samych proporcjach, jak w przepisie.