Kefirowy przysmak z ukrytym nadzieniem w środku. Zrobisz go w 10 minut: Najlepszy biszkopt jaki jadłam

Prosty przepis na pyszne ciasto na bazie kefiru

Składniki

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 180 ml kefiru
  • 100 g masła
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • cukier puder (do posypania)
  • ulubiony dżem

Przygotowanie

W garnuszku na małym ogniu rozpuść masło i pozostaw na chwilę do ostudzenia. Do dużej miski wbij jajka, wlej kefir, a następnie dodaj roztopione masło i cukier. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy trzepaczki.

Przesiej mąkę przez sitko i wraz z proszkiem do pieczenia wymieszaj z resztą składników, aż powstanie jednolita masa. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie na nią połowę masy.

Powierzchnię ciasta udekoruj dżemem (możesz użyć do tego na przykład wykałaczki). Wylej pozostałą połowę ciasta i równomiernie rozprowadź przy pomocy łopatki lub pędzelka. Rozgrzej piekarnik do 180ºC i piecz przez około 25-30 minut.

Wyjmij ciasto z piekarnika i zaczekaj, aż ostygnie. Na koniec posyp je dowolną ilością cukru pudru.

Smacznego!