Kurczakowe kieszonki nadziewane szpinakiem – Pomysł na szybki, pyszny obiad

Jeśli szukasz pomysłu na szybki, pyszny obiad albo na kolację z gośćmi, to kurczak nadziewany aromatycznym farszem szpinakowym będzie idealnym wyborem.

Jeszcze tylko rozpływający się w ustach, roztopiony ser i warstwa chrupiącego ciasta francuskiego… To jest naprawdę pyszne!

Na 6 porcji potrawy potrzebujesz:

  • 6 pojedynczych filetów z kurczaka
  • 3 opakowania gotowego ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 6 plastrów żółtego sera do zapiekania
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 całe jajko
  • 1-2 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie nadzienia:

Na patelni rozgrzej masło, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili szpinak (nie musisz go wcześniej rozmrażać). Smaż szpinak aż do całkowitego odparowania wody. Dodaj śmietanę, dopraw sola, pieprzem i gałką muszkatołową. Zestaw z ognia i pozwól wystygnąć.

Teraz zajmij się mięsem. Każdą z polówek fileta nakrój nożem tak, by powstała kieszonka na farsz. Rozłóż farsz równomiernie do wszystkich powstałych w ten sposób kieszonek, na wierzchu każdej połóż plaster sera.

Oprósz mięso solą i pieprzem. Każdy z blatów ciasta francuskiego podziel na pół. Na środku każdego kawałka ciasta układaj kurczaka. Brzegi ciasta natnij w paski, tak, by można z nich było stworzyć fantazyjną plecionkę na wierzchu mięsa. Gotowe pakieciki posmaruj rozmąconym jajkiem.

Ułóż kurczaka w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200oC. Piecz przez około 40 minut.

Upieczone kieszonki powinny być miękkie i soczyste, a ciasto na wierzchu pięknie zrumienione.

Podawaj z ulubioną sałatką ze świeżych warzyw, pieczonymi ziemniakami lub gotowanym na sypko ryżem.