Pyszne przekąski z cukinii: Ciasto jest tak proste i pyszne, że nawet następnego dnia smakują jak świeżo upieczony chleb.

Kolejny świetny przepis, który mam dla Was to taki, który wykorzystuje wszechstronne i zdrowe warzywo jakim jest cukinia. Ta pyszna przekąska jest soczysta, smaczna i niesamowicie pachnie w Twojej kuchni. Ten przepis to pewny zwycięzca, który zachwyci całą rodzinę.

Będziesz potrzebować:

  • 100ml mleka
  • 1/2 szklanki drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 cukinie
  • 4 łyżeczki soli
  • 300g mąki pszennej
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko

Nadzienie:

  • 150g cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150g cukinia
  • 1 łyżeczka soli
  • 50g masła

Do smarowania:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Wymieszaj drożdże i mleko razem z cukrem. Pozostawić na 15 minut. Podczas gdy drożdże się przygotowują, zetrzyj na tarce 1 cukinię i dopraw ją solą. Pozostaw sok na kilka minut, a następnie odcedź go i wyciśnij. Wymieszaj razem resztę składników, w tym drożdże i cukinię, w misce. Wymieszaj składniki razem w misce. Przykryć ręcznikiem i odstawić.

Teraz przygotuj nadzienie. Zetrzyj na tarce drugą cukinię. Dodaj do niej sól. Następnie odcedź wodę i odciśnij farsz. Podsmaż cebulę na oleju.

Zmniejsz ogień i dodaj cukinię. Dodaj sól i masło do mieszanki. Dobrze wymieszać. Gdy masa ostygnie, możesz przystąpić do ostatniego kroku. Rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni. Posypać ciasto 1/3 mieszanki cebuli i cukinii, a następnie zwinąć w kulkę.

Powtórz ten proces jeszcze trzy razy. Dobrze jest, aby ciasto odpoczęło pomiędzy każdym wałkowaniem, ale ja nie robię tego często. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj szklanką kółka. 1,5 cm. Piecz je przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Nie musisz czekać, aż ciasto wyrośnie, jeśli masz napięty grafik. Po prostu dodaj nadzienie do ciasta. Przekąskę można przygotować z ulubionymi ziołami, np. drobno posiekanym świeżym koperkiem. Przed pieczeniem można posypać je pestkami słonecznika lub dyni. Smacznego!