Każdy niejadek z chęcią wpałaszuje taki mięsny obiad, nie wiedząc nawet ile zdrowych produktów wprowadzi do swego brzuszka.
Sosu:
Klopsików:
W garczku wstaw wodę na ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odbierz i posiekaj drobno cebulę. W międzyczasie wrzuć ryż do garczka i posól do smaku. Pamiętaj żeby nie przesolić.
Odbierz marchew na tarce. Wyjmij mięso i włóż do miski.
Do mięsa dodaj: posiekaną cebulę, startą marchew i przeciśnij przez praskę czosnek. Na koniec dodaj całe jajko, bez skorupki.
Wszystkie składniki mieszaj dłońmi do uzyskania jednolitej masy. W trakcie mieszania doprawić solą i pieprzem.
Wlej do osobnej miseczki śmietanę, przecier, paprykę słodką, wodę, olej i sól z pieprzem. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej masy.
Uformuj z masy na klopsy małe kuleczki i ciasno ułóż w naczyniu żaroodpornym. Kiedy nagrzejesz piekarnik, zamieszają sos i przed podaniem równomiernie rozlej go po klopsikach z naczyniu.
Wstaw całość do rozgrzanego pieca i piecz 30 minut.
Dla niejadków i wybrednych można klopsiki przed samym podaniem posypać startym na tarce serem żółtym. Podawaj z sałatką. Nie bój się obficie polewać mięsnych kulek sosem.