Klopsiki mielone w pysznym sosie: Wyjątkowo smaczny obiad. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

Soczyste klopsiki w wybornym sosie pomidorowym, to przepis na udany obiad dla całej rodziny.

Każdy niejadek z chęcią wpałaszuje taki mięsny obiad, nie wiedząc nawet ile zdrowych produktów wprowadzi do swego brzuszka.

Składniki potrzebne do przygotowania: 

Sosu: 

  • koncentrat pomidorowy (50g),
  • woda (150 ml),
  • słodka papryka (łyżka stołowa),
  • kwaśna śmietana (50g),
  • olej (dwie łyżki stołowe),
  • sól (do smaku),
  • czarny pieprz mielony (do smaku).

Klopsików:

  • ryż biały (130g),
  • mięso mielone (500g),
  • cebula (3 główki),
  • marchew ( 3 sztuki),
  • czosnek (3 ząbki),
  • jajo kurze (1 sztuka),
  • przyprawy: sól i pieprz (do smaku).

Sposób przygotowania:

W garczku wstaw wodę na ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odbierz i posiekaj drobno cebulę. W międzyczasie wrzuć ryż do garczka i posól do smaku. Pamiętaj żeby nie przesolić.

Odbierz marchew na tarce. Wyjmij mięso i włóż do miski.

Do mięsa dodaj: posiekaną cebulę, startą marchew i przeciśnij przez praskę czosnek. Na koniec dodaj całe jajko, bez skorupki.

Wszystkie składniki mieszaj dłońmi do uzyskania jednolitej masy. W trakcie mieszania doprawić solą i pieprzem.

Nastaw piec na 180 C na grzanie obiegowe.

Wlej do osobnej miseczki śmietanę, przecier, paprykę słodką, wodę, olej i sól z pieprzem. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej masy.

Uformuj z masy na klopsy małe kuleczki i ciasno ułóż w naczyniu żaroodpornym. Kiedy nagrzejesz piekarnik, zamieszają sos i przed podaniem równomiernie rozlej go po klopsikach z naczyniu.

Wstaw całość do rozgrzanego pieca i piecz 30 minut.

DOBRA RADA:

Dla niejadków i wybrednych można klopsiki przed samym podaniem posypać startym na tarce serem żółtym. Podawaj z sałatką. Nie bój się obficie polewać mięsnych kulek sosem.

Efekt czystego talerza gwarantowany!