Bez zamrażania przechowuje koperek – tak, to możliwe. Sposób który stosuje od lat

Fructus Anethi, choć brzmi egzotycznie znaczy nic innego jak popularny w polskiej kuchni koperek. To zioło uprawiane od stuleci, słynące ze swoich leczniczych właściwości.

Wpływa zbawiennie na nasz organizm pomagając mu uporać się ze skutkami przypadłości takich jak zapalenie pęcherza, wzdęcia, nadciśnienie czy podrażnienie żołądka. Przyniesie ukojenie także tym z nas, którzy borykają się z bezsennością.

Kwiaty kopru są niezwykle popularne wśród ciężarnych i młodych mam. Już nasze babcie wiedziały, że napar z kopru przynosi ulgę niemowlakom w pierwszych tygodniach życia podczas uporczywych wzdęć i dziecięcych kolek. Kobiety w ciąży pijąc herbaty z kopru mogą unormować lub pobudzić swoją laktację. Regularnie pite zapobiegają nowotworowi jelit.

Koperek w Polsce najczęściej gości na stołach w postaci surowej. Używamy tego zioła do przyprawiania ziemniaków, zup i sosów. Właściwie przechowywanie pozwala nam cieszyć się smakiem i aromatem koperku przez cały rok.