Smakują lepiej niż te mięsne. Jak szybko zrobić pyszne warzywne kotleciki – 15 min i gotowe.

Kolety warzywne znane są już od jakiegoś czasu, jednak nie każdy miał okazję, aby ich spróbować. Już teraz przekonaj się, że naprawdę jest czego żałować!

Przygotowanie warzywnych kotlecików, które przez wielu uważane są lepsze, niż kotlety mięsne, może zająć nawet tylko 15 minut!

Składniki

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 g gotowane mieszanych warzyw
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Przygotuj blender, a następnie wsyp do niego mrożone warzywa. Zmiksuj całość, a kolejno dodaj jajka, mąkę, pieprz i sól. Ponownie wymieszaj. Gotową masę za pomocą łyżki rozprowadź na rozgrzanej patelni z oliwą. Kotleciki smaż od 2 do 3 minut na każdą ze stron.

Wskazówka: Jeżeli kotleciki z warzyw mają być nieco bardziej delikatniejsze oraz soczyste w środku, warto dodać do przygotowanego przepisu 1 lub 2 łyżki chudego twarożku.