Soczyste plastry cukinii w specjalnym cieście – Niezwykle łatwy przepis, każdemu zasmakuje

Niezwykle łatwy przepis na przygotowanie szybkiego obiadu czy kolacji dla całej rodziny.

 

Dzieci na pewno polubią te kotleciki z cukinii w chrupiącej panierce. Świetnie się komponują z ryżem czy purée ziemniaczanym. Do smaku możesz dodać także ziół albo pikantnych przypraw.

Potrzebujesz:

  • 500 g cukinii
  • 100 g bułki tartej
  • 100 ml mleka
  • 20 g masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Na początku należy umyć cukinię i pokroić ją na plasterki o grubości około 0,5 cm do 1 cm, a następnie rozbić je lekko z obu stron, dodać pieprzu i na końcu obtoczyć je w mące.

W osobnej misce należy ubić jajka z mlekiem i solą, aż powstanie ciasto, a następnie zanurzyć w nim plasterki cukinii.

Na końcu kotleciki należy panierować bułką tartą i schować na 10 minut do lodówki, aby podczas smażenia nie opadła panierka. W tym czasie należy rozgrzać olej i masło na patelni, wyjąć kotleciki i smażyć je na złocisto.

Do tego dania świetnie pasuje sos śmietanowy z ziołami, który jest niezwykle orzeźwiający i łatwy do przygotowania. Należy śmietanę 12% zmieszać z czosnkiem, odrobiną soli i drobno posiekanymi ziołami. Życzymy smacznego!