Superkremowe, miękkie i pyszne szybkie ciasto z jogurtu, mąki i 2 jajek.

Jest to delikatne, orzeźwiające ciasto, które przyciągnie wszystkich gości do Twojego stołu. Łatwo jest zrobić ciasto na deser, używając tylko kilku składników.

Potrzebne będą:

Ciasto:

  • 2 żółtka
  • 200g mąki pszennej
  • 70g cukru pudru
  • 70 ml roztopionego masła
  • skórka z limonki lub cytryny
  • sól – szczypta
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • Białka z 2 jaj
  • 3 łyżki cukru
  • 400g jogurtu waniliowego
  • 3 łyżki mąki

Przygotowanie

W misce wymieszaj 2 żółtka z cukrem. Dodaj roztopione masło.

Ponownie wymieszaj. Dodaj mąkę do miski.

Połącz wszystkie składniki, aż uzyskasz gładkie ciasto. Następnie podziel je na dwie połowy i owiń folią spożywczą. Umieść w zamrażarce na 30 minut.

Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z folii i wyłóż je papierem do pieczenia.

Na dnie formy ułóż pierwszą połowę ciasta. Krem jest teraz gotowy do przygotowania.

Białka wymieszać w misce. Dodaj cukier, aby uzyskać sztywną pianę. W misce wymieszaj jogurt waniliowy. Do innej miski wsyp 50 g mąki.

Wyłóż równomiernie przygotowaną masę do foremek. Starta druga połowa ciasta powinna być przykryta kremem. Piec ciasto przez 30 minut w temperaturze 180°C. Smacznego!