Możesz upiec kurczaka i zwykłą kapustę, a na stole pojawi się wspaniały obiad. Przepis.

Pieczenie w piekarniku to najłatwiejszy sposób przyrządzania potraw. Wymaga bardzo niewiele wysiłku i uwagi.

Potrawy z piekarnika są zdrowsze i delikatniejsze. W piekarniku można również przygotować zarówno danie główne, jak i przystawkę. Dziś przedstawiamy przepis na soczystego kurczaka z pyszną kapustą prosto z piekarnika. Zachwyci on Twoje kubki smakowe! Umieść kawałki kapusty pod mięsem, aby wchłonęła aromat i soki. Twoje mięso będzie pyszne.

Potrzebne będą:

  • 1 główka białej kapusty
  • 4 udka z kurczaka
  • Trzy ząbki czosnku
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • Czerwony pieprz

Sposób przygotowania:

Pokrojoną kapustę ułożyć w plastry o grubości około 2 cm na blasze pokrytej pergaminem.

Udka z kurczaka posypać solą i pieprzem, a następnie ułożyć na wierzchu.

Wymieszać czosnek z oliwą z oliwek i solą. Tę mieszankę należy rozprowadzić na skórze mięsa.

Piec w temperaturze 180°C przez 45 minut.

Do potrawy można dodać warzywa jako dodatek. Aby uzyskać intensywniejszy smak, po upieczeniu warzywa można również podsmażyć na patelni. Smacznego!