Leniwce z pieczarkami – Leniwa przekąska w kilka minut. Niezwykle smaczne, znikają w kilka chwil

Poznaj przepis na gorące zapiekanki z pieczarki tzw. “leniwce” z grzybami. Pyszna i szybka przekąska przygotowana z produktów, które z pewnością każdy z nas znajdzie w swojej lodówce. 

Większość z nas uwielbia zapiekanki, ale zazwyczaj spożywa je w innej formie. Spróbuj wykonać zapiekankę na bochenku chleba, a na pewno będziesz oczarowany tym połączeniem. Nadzienie jest bardzo soczyste w środku, a sam wygląd sprawia, że potrawa wygląda bardzo zachęcająco.

Jest to idealne danie na śniadanie, obiad, ale i kolacje. Cieszy się ono niesamowitą popularnością za równo wśród młodego pokolenia, jak i starszego. Oto przepis:

Do przygotowania zapiekanki potrzebujesz: 

  • bochenek chleba
  • 200 gr świeżych pieczarek
  • 1 cebula
  • trzy gałązki koperku
  • 1-3 łyżeczki soli
  • mielony pieprz
  • 100 g twardego sera
  • 1 łyżka śmietany lub majonezu
  • 20 g masła

Przygotowanie:

Na początku należy umyć, wysuszyć oraz pokroić pieczarki, a cebulę posiekać. Pieczarki powinniśmy podsmażyć na patelni, a następnie gotować na wolnym ogniu. Gdy woda z pieczarek wyparuje dodajemy cebulę, mieszamy oraz nadal gotujemy na wolnym ogniu parę minut. Pamiętaj, aby dodać sól i pieprz! Przyprawa musi nabrać smaku.

Kolejnym krokiem jest starcie sera na tarce oraz posiekanie gałązek koperku nożem. Dla smaku dodajmy ser z ziołami do grzybów, dodaj śmietanę lub majonez, w zależności od upodobań i wszystkie składniki wymieszaj. Możesz dodać jeszcze kawałek masła.

Przygotowane wcześniej bochenki chleba posmaruj powstałą mieszaniną. Następnie umieść je na blasze do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni w 15 minut.

Zapiekanka z pieczarkami to szybkie i smaczne danie. Warto je przygotować na spontaniczne przyjście znajomych lub na obiad, gdy nie mamy zbyt dużo czasu. Idealnym napojem do ciepłej zapiekanki będzie herbata lub kawa.

Pamiętaj, że możesz także zabrać ten posiłek do pracy i pochwalić się swoim talentem wśród innych pracowników. Na pewno z pewnością każdemu bardzo posmakuje. Smacznego!