Chrupiące pączki bez drożdży na kefirze. Wychodzą miękkie i puszyste. Nikt nie robi lepszych

Pączki na kefirze, bez drożdży. Miękkie i puszyste przekąski, które sprawią, że pokochasz pączki na nowo.

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Warto zadbać oto, żeby było smaczne, ale również sycące. Dlatego warto czasami poeksperymentować i przyrządzić dla domowników coś nowego i smacznego. Takim rozwiązaniem mogą być miękkie i puszyste przekąski.

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 500 ml kefiru
  • 100g malin
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 10g cukru waniliowego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 500-600g mąki pszennej

Przygotowanie

W głębokim naczyniu należy wymieszać jajka z solą oraz cukier zwykły, jak i ten waniliowy. Następnie należy dodać kefir i olej słonecznikowy. Dobrze wymieszaj. Przesiej mąkę przez sitko z dodatkiem proszku do pieczenia.

Następnie połącz suche produkty z tymi otrzymanymi wcześniej. Zagnieć dokładnie ciasto. Będzie ono gotowe w momencie kiedy przestanie lepić się do rąk.  Gotowe ciasto rozwałkuj i pokrój na kawałki.  Tak przygotowane kawałki, uformuj  na płaskie kołopodobne spodki.

Na środku nich dodaj owoce. Ważne jest, że jeśli robisz pączki poza sezonem, możesz dać zamiast świeżych te mrożone. W momencie kiedy ułożysz owoce,  połącz krawędzie i stwórz kule. Do smażenia przyda się olej lub inny tłuszcz.

Ilość oleju/ tłuszczu będzie zależeć od tego jakiej wielkości wyszły nam pączki, ile ich mamy oraz jakiej wielkości jest naczynie, w którym będziemy smażyć posiłek. Przechodzimy do smażenia. W momencie, kiedy podgrzejemy odpowiednią ilość tłuszczu/oleju, zanurzamy w nim pączki. Smażymy je do momentu, kiedy przybiorą złotą barwę.

Smacznego!