Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Warto zadbać oto, żeby było smaczne, ale również sycące. Dlatego warto czasami poeksperymentować i przyrządzić dla domowników coś nowego i smacznego. Takim rozwiązaniem mogą być miękkie i puszyste przekąski.
W głębokim naczyniu należy wymieszać jajka z solą oraz cukier zwykły, jak i ten waniliowy. Następnie należy dodać kefir i olej słonecznikowy. Dobrze wymieszaj. Przesiej mąkę przez sitko z dodatkiem proszku do pieczenia.
Następnie połącz suche produkty z tymi otrzymanymi wcześniej. Zagnieć dokładnie ciasto. Będzie ono gotowe w momencie kiedy przestanie lepić się do rąk. Gotowe ciasto rozwałkuj i pokrój na kawałki. Tak przygotowane kawałki, uformuj na płaskie kołopodobne spodki.
Na środku nich dodaj owoce. Ważne jest, że jeśli robisz pączki poza sezonem, możesz dać zamiast świeżych te mrożone. W momencie kiedy ułożysz owoce, połącz krawędzie i stwórz kule. Do smażenia przyda się olej lub inny tłuszcz.
Ilość oleju/ tłuszczu będzie zależeć od tego jakiej wielkości wyszły nam pączki, ile ich mamy oraz jakiej wielkości jest naczynie, w którym będziemy smażyć posiłek. Przechodzimy do smażenia. W momencie, kiedy podgrzejemy odpowiednią ilość tłuszczu/oleju, zanurzamy w nim pączki. Smażymy je do momentu, kiedy przybiorą złotą barwę.