Mięsne kotleciki greckie – Hit każdego przyjęcia. Rodzina nie chce odejść od stołu.

Danie, przy którym rodzina nie chcę odejść od stołu. Gwiazda każdego przyjęcia – Mięsne kotleciki Greckie.

Pochodzące ze słonecznej Grecji, pyszne kotleciki z kaszą to danie, które zawsze się udaje a ze stołu znika wręcz błyskawicznie. Dużą zaletą mięsnych kotlecików jest fakt, iż przygotować można je wykorzystując dowolną kaszę, która aktualnie posiadamy w szafce.

Pasować będzie do nich również liczna grupa sosów. W przepisie wykorzystane zostaną sos pomidorowy oraz kasza gryczana. Niewątpliwą zaletą jest krótki czas przygotowania oraz łatwość, z jaką przyrządza się to pełnowartościowe danie. Kotleciki te są sycące, lecz zarazem delikatne i aromatyczne.

Składniki:

  • 500 gram mięsa mielonego
  • 150 g kaszy gryczanej
  • 2 średnie cebulę
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 200 g sosu pomidorowego
  • Sól, pieprz oraz inne ulubione przyprawy
  • Mąka pszenna
  • Olej roślinny

Przygotowanie:

Kaszę należy umyć a następnie ugotować w osolonej, wrzącej wodzie. Wyjąć należy ją w momencie, gdy zmięknie. Następnie należy ją przecedzić i odstawić aż wystygnie. Jedną cebulę przeciskamy przez maszynkę do mielenia, po czym dodajemy ją do mięsa.

Następnie dodajemy jajko, sól oraz pieprz, po czym wszystko dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanej masy formujemy kotleciki, które następnie należy zapanierować w mące. Kotleciki smażymy na patelni z obu stron do uzyskania złotego koloru.

Na osobnej patelni, należę przysmażyć drugą cebulę, pokrojoną wcześniej w piórka lub półpierścienie. Sos pomidorowy dodajemy do zeszklonej cebuli, po czym podgrzewamy przez parę minut. Ostatnim etapem jest dołożenie do sosu kotlecików i duszenie ich pod przykryciem przez około 20 minut na średnim ogniu.

Danie gotowe jest do podania! Smacznego!