Pochodzące ze słonecznej Grecji, pyszne kotleciki z kaszą to danie, które zawsze się udaje a ze stołu znika wręcz błyskawicznie. Dużą zaletą mięsnych kotlecików jest fakt, iż przygotować można je wykorzystując dowolną kaszę, która aktualnie posiadamy w szafce.
Pasować będzie do nich również liczna grupa sosów. W przepisie wykorzystane zostaną sos pomidorowy oraz kasza gryczana. Niewątpliwą zaletą jest krótki czas przygotowania oraz łatwość, z jaką przyrządza się to pełnowartościowe danie. Kotleciki te są sycące, lecz zarazem delikatne i aromatyczne.
Kaszę należy umyć a następnie ugotować w osolonej, wrzącej wodzie. Wyjąć należy ją w momencie, gdy zmięknie. Następnie należy ją przecedzić i odstawić aż wystygnie. Jedną cebulę przeciskamy przez maszynkę do mielenia, po czym dodajemy ją do mięsa.
Następnie dodajemy jajko, sól oraz pieprz, po czym wszystko dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanej masy formujemy kotleciki, które następnie należy zapanierować w mące. Kotleciki smażymy na patelni z obu stron do uzyskania złotego koloru.
Na osobnej patelni, należę przysmażyć drugą cebulę, pokrojoną wcześniej w piórka lub półpierścienie. Sos pomidorowy dodajemy do zeszklonej cebuli, po czym podgrzewamy przez parę minut. Ostatnim etapem jest dołożenie do sosu kotlecików i duszenie ich pod przykryciem przez około 20 minut na średnim ogniu.