Każdy się zajadał i prosił o dokładkę. Zrobisz je w 15 min. Przepis na pyszne zapiekane naleśniki z mięsem.

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula dymka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek mleka,
  • 5 jajek,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 100 g sera,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • odrobina czarnego pieprzu do smaku.

Dymkę i dwa ząbki czosnku należy bardzo dokładnie posiekać. Do jednej miski wkładamy mięso mielone, posiekaną cebulę z czosnkiem, pół łyżeczki soli.

Na samym końcu dodajemy czarny pieprz w minimalnej ilości. Ser ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy go do miski z mięsem i całość bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę na bok. Do drugiej miski wbijamy jajka, mleko, trochę soli. Wszystko razem mieszamy za pomocą trzepaczki, tak aby powstała jednolita masa.

Wylewamy olej na patelnie i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Z takiej ilości składników powinno wyjść pięć naleśników średniej wielkości.

Mięso nakładamy na niesmażonej stronie naleśnika i rozprowadzamy po całości, a potem zwijamy to w rulonik.

Tak zwinięte naleśniki kładziemy na blaszce, którą wkładamy do piekarnika na 180 stopni na 30 minut.