To mięso pieczone w folii jest przepyszne. Odkąd znam ten przepis już nie kupuję wędlin w sklepie.

Mięso w folii – idealne do podania na wiele sposobów!

Jeśli szukasz łatwego i szybkiego przepisu na danie, które zaskoczy smakiem zarówno Ciebie, jaki i Twoich gości to dobrze trafiłeś! Mięso przyrządzone w folii świetnie nadaje się na kanapki (na ciepło lub na zimno), ale przede wszystkim jako dodatek do obiadu.

Jest to dobre rozwiązanie jeśli brakuje Ci czasu na spędzanie wielu godzin w kuchni, ponieważ przygotowanie go zajmie dosłownie kilka chwil.

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka chmielu Suneli (według uznania)
  • 1 łyżka papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

MARYNATA:

Do miski przeciśnij przez praskę ząbki czosnku. Następnie dodaj sól, cukier, pieprz czarny, chmiel Suneli, kurkumę, paprykę i wlej olej roślinny. Wymieszaj dokładnie ze sobą wszystkie elementy marynaty.

MIĘSO:

Przygotowane mięso umyj, a później osusz ręcznikiem papierowym i natrzyj je marynatą. Owiń mięso w dwie warstwy folii aluminiowej i odłóż do lodówki na dwie godziny.

Następnie rozgrzej piekarnik do 200 stopni c. i włóż do niego uprzednio przygotowane mięso w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez godzinę. Po tym czasie wyjmij mięso z folii i włóż ponownie do piekarnika na 15 minut, aby zrobiło się miękkie i soczyste.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się tym przepysznym daniem, smacznego!