Z tego przepisu zrobisz je raz dwa. Wyjątkowe ciasto „mleczna kanapka” – słodkie i delikatne.

Wyjątkowe ciasto „mleczna kanapka” jest jednocześnie słodkie i delikatne. Po schłodzeniu w lodówce wyjątkowo dobrze się kroi, gdyż w kremie jest sporo masła.

Z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom ciast z kremem. Smakiem przypomina nieco mleko skondensowane. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Wypróbuj ten przepis, by zaserwować najbliższym wspaniały domowy wypiek!

Składniki na biszkopt kakaowy:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę mleczną:

  • 2 szklanki pełnego mleka w proszku
  • 300 g masła (najlepiej 82% tł.)
  • 1/2 szklanki mleka (najlepiej 3,2% tł.)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 40 g masła (najlepiej 82% tł.)

Przygotowanie: