Najsmaczniejsze ciasto pod słońcem. Tylko 2 jajka, 3 jabłka i budyń

Ta szarlotka zachwyci niejednego smakosza. Jest wilgotna, smaczna i pachnie jak piernik. Wrażenie dopełnia lśniąca, czekoladowa polewa Domowego klasyku w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś.

Składniki na cisto

  • 350 g mąki
  • 150 g cukru
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka budynku czekoladowego
  • 2 jabłka
  • 3 jajka
  • 100-120 g mleka
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżka majonezu

Jeżeli nie masz przyprawy do piernika dodaj więcej kakao lub cynamonu.

Polewa

  • kawałek masła
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Przygotowanie

W dużym naczyniu wymieszaj razem suche składniki, następnie dodaj do nich przygotowane wcześniej, starte na dużych oczkach, jabłka. Do masy wlej mleko, olej oraz dodaj majonez. Wszystko dokładnie wymieszkaj (ja używam do tego ręcznego miksera, ale rózga kuchenna też się sprawdzi).

Gotową masę wylej, na wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia, blachę o wielkości 26×36 cm. Ciasto włóż do nagrzanego do 190°C piekarnika na 25-30 min.  Kiedy wyjmiesz ciasto z piekarnika daj mu ostygnąć. W tym czasie możecie zabrać się za polewę.

Czekoladę i masło rozpuśćcie w kąpieli wodnej. Do powstałej masy dolej śmietanę i dokładnie wymieszaj. Gotową polewę wylej na ciasto i Smacznego!