Pyszne delikatne naleśniki bez mąki. Tak dobrych nie jadłam. Rozpływają się w ustach.

Naleśniki bez mąki? Pewnie Cię zaskoczę, ale tak, to jest możliwe! Co więcej, możesz je jeść bez obawy nawet codziennie.

Któż z nas nie kocha naleśników. Danie to uwielbiane jest zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. To wszystko przez to, że rozpływają się w ustach, a co więcej możemy je serwować z wieloma różnymi składnikami. Na słodko, a może naleśniki wytrawne? Wybór należy do Ciebie. Wystarczy zaledwie kilka składników i odrobina wolnego czasu i te cieniutkie placuszki mogą zawędrować na nasze talerze.

Przepis na tradycyjne naleśniki jest bardzo łatwy do zapamiętania. Wystarczy, że raz sporządzisz to danie, a już jesteś w stanie zapamiętać, że wystarczą jedynie jajka, mleko oraz mąka. Niestety zdarzyć się może, że zabraknie nam tego ostatniego.

Co wtedy zrobić? Pędzić do sklepu? A może oznajmić wszystkim, że realizację tego pysznego dania należy przełożyć na inny termin? Nic z tych rzeczy. Naleśniki możesz łatwo przyrządzić nawet bez mąki. Poniższy przepis pokaże Ci, jak to zrobić.

Naleśniki na słodko z twarożkiem:

Składniki, których musisz użyć, to:

Ciasto:
  • 6 jajek
  • 0,5 mleka
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 6 łyżek skrobi
  • Cukier
Farsz:
  • 300 g twarogu
  • Cukier
  • Masło
  • Śmietana

Przygotowanie:

Brak mąki możemy zastąpić dodaniem skrobi. Pozwoli nam to w prosty sposób uzyskać smakowite placuszki. Swoje działania rozpoczynamy od połączenia jajek z cukrem oraz dodania skrobi. Tak przygotowaną masę mieszamy, aż do momentu, kiedy pozbędziemy się wszelkich grudek.

Kolejnym krokiem jest dodanie mleka oraz oleju słonecznikowego i odstawienie ciasta na około 15 minut. W tym czasie możemy przygotować sobie patelnię oraz nasmarować ją olejem. Po upływie zadanego czasu smażymy placuszki, ale tylko z jednej strony.

Przygotowujemy farsz, łącząc twaróg z cukrem. Ewentualną opcją jest również dodanie swoich ulubionych składników – bakalii, maku itp. Po dokonaniu tej czynności naleśniki smarujemy przygotowanym farszem i zawijamy w rulon bądź trójkąt i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Na koniec pokrywamy je masłem i kwaśną śmietaną, po czym wstawiamy do piekarnika na około 10-15 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni.

Powyższy przepis umożliwia przygotowanie około 25 placuszków. Smacznego!