Jedz codziennie i patrz jak twoja tkanka tłuszczowa znika – Dietetyczne naleśniki z cukinią.

Dietetyczne naleśniki z cukinią

Wraz z nadejściem lata mamy ochotę na sezonowe warzywa. Jednym z nich jest cukinia, z której można przyrządzić wiele smakowitych dań. Dzisiaj polecamy naleśniki, które można bez poczucia winy przyrządzić w trakcie diety. Naleśniki z cukinii są niskokaloryczne, a z odpowiednimi dodatkami będzie to idealna potrawa na obiad, przekąskę lub kolację.

Dlaczego warto przyrządzić naleśniki z cukinii?

Przepis na ten rodzaj naleśników jest bardzo prosty. 95% składników cukinii to woda dlatego uważa się ją za idealne warzywo podczas diety. Naleśniki są niskotłuszczowe, ale dzięki nim zapewnimy sobie uczucie sytości na długi czas.

Przyrządza się je podobnie jak zwykłe naleśniki. Są lekko słodkie, ale nie dodaje się do nich w ogóle cukru. Można je jeść z miodem, albo jogurtem lub kwaśną śmietaną. Naleśniki z cukinią to także świetny sposób do zaintrygowania waszych gości w domu. Nikt nie uwierzy, że w naleśnikach jest cukinia.

Potrawa nie należy też do drogich i z pewnością zasmakuje waszym dzieciom, które nie lubią jeść warzyw. To będzie idealna opcja na każdy posiłek w ciągu dnia. Przyrządza się je szybko i są łatwe w przygotowaniu.

Składniki

  • cukinia (800 g)
  • mąka (1-1,5 szklanki)
  • jajka (2 sztuki)
  • mleko (1 szklanka)
  • natka pietruszki lub koperek (pęczek)
  • olej rzepakowy (2 łyżki)
  • sól (1 łyżeczka)

Przygotowanie

Do naleśników najlepsza będzie cukinia lekko dojrzała, gdyż wtedy wyjdą najsmaczniejsze. Taka cukinia ma także najwięcej witamin.